Nieuwsbrief 1

Welkom bij onze eerste nieuwsbrief!

Maak kennis met de eerste nieuwsbrief van Papier.be, dat de verschillende actoren uit de papierketen vertegenwoordigt. Dit is echter niet de zoveelste nieuwsbrief, maar een selectie van opvallende en soms verrassende nieuwsfeiten die u niet mag missen. Er beweegt immers heel wat in de boeiende wereld van papier. Zo ook bij Papier.be, dat deze maand samen met GoodPlanet Belgium een gloednieuw lessenpakket voor jongeren over de duurzame relatie tussen papier en milieu lanceerde. U vindt alle artikels uit deze nieuwsbrief op de website papier.be, samen met boeiende getuigenissen van papierexperten in de Paper Talks, de vele gezichten van papier in het witboek Papier Natuurlijk en zoveel meer.

Veel leesplezier!
Firmin François & Marc Van den Eynde – Papier.be

Artikelen 

Papier.be en GoodPlanet lanceren lespakket over duurzame relatie tussen milieu en papier
Met een reeks interactieve lespakketten willen beide organisaties jongeren meer inzicht en kennis te geven in de duurzame relatie tussen milieu, mens en papier.
Meer info
Europese papierindustrie belooft om duurzame producten te produceren
Het engagement van CEPI ligt in het verlengde van de EU-plannen om van Europa in 2050 het eerste volledig klimaat neutrale continent ter wereld te maken.
Meer info
Onderzoek BD myShopi: Negen op tien Belgen leest papieren folder
Lezen we nog op papieren folders in digitale tijden? Het antwoord is volmondig ‘ja’. Opvallend is dat de papieren folder populair is bij alle bevolkingsgroepen en leeftijden
Meer info
Ikea verpakt plasticvrij
Verpakkingen plasticvrij in 2028? Dat is de nieuwe doelstelling van de Zweedse meubelketen Ikea. Het bedrijf wil zo progressief tussen nu en 2028 geleidelijk alle plastic in consumentenverpakkingen weren.
Meer info
Meaningful Media-onderzoek: printmedia zijn meest relevant voor de consument
Consumenten krijgen in printmedia (magazines en kranten) specifieke informatie en nieuws voorgeschoteld dat zich door hun vorm en inhoud onderscheiden van andere kanalen.
Meer info
Onderzoek naar levenscyclus van verpakkingen geeft karton goede punten
In het onderzoek van Bioeconomy van RISE krijgt karton een goed rapport, wat niet gezegd kan worden over de verpakkingen op basis van fossiele grondstoffen.
Meer info
Meneer papier charmeert op Ketnet
Ketnet, de jongerenzender van de VRT, brengt met de reeks Meneer Papier een ode aan de verbeelding. Wat de reeks zo bijzonder maakt is dat het papieren hoofdpersonage zijn wereld en avonturen zelf knipt en plakt en zo de allerkleinsten aan het filosoferen zet.
Meer info
Educatief belang papieren schoolboeken mag niet onderschat worden
Digitale alternatieven zijn volgens pedagogisch expert Bart Vandenbussche niet noodzakelijk beter voor het milieu, integendeel.
Meer info
Onderzoek Two Sides en Papier.be: papier schept vertrouwen
Één op de drie landgenoten zich zorgen zou maken als de gedrukte kranten en magazines zouden verdwijnen.
Meer info