Contact & Vragen

Papier.be

Marsveldplein 2 – 1 verd.
1050 Brussel
Tel: +32 2 626 98 29
info@papier.be

Neem contact met ons op!

Heb je vragen over Papier.be en de wereld van papier? Dan vind je wellicht het antwoord bij deze 10 meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact op via het contactformulier

Veelgestelde vragen en Antwoorden

Papier.be informeert, communiceert en sensibiliseert over de meerwaarde van papier naar de publieke opinie via opiniemakers, experten en beleidsmensen. Dit doen we door het verzamelen en delen van relevante informatie via onze website, sociale mediakanalen, publicaties en persberichten. We organiseren ook activiteiten waar stakeholders elkaar ontmoeten. Lees hier meer over de visie en missie van Papier.be.

Papier.be vertegenwoordigt de volledige papierketen: van papierproducten en gedrukte media over bosbeheer tot verwerking en recyclage. De leden van Papier.be zijn federaties die op hun beurt de vele bedrijven en organisaties uit de papierketen vertegenwoordigen. Je vindt de volledige ledenlijst hier terug.

Jaarlijks wordt in België 1,7 miljoen ton oud papier en karton opgehaald. Hout, de grondstof voor papier, is daarnaast ook een hernieuwbare, onuitputtelijke grondstof, op voorwaarde dat het uit duurzaam beheerde bossen komt. Oud papier is dus makkelijk te recycleren en vormt op zijn beurt een grondstof voor de productie van nieuw papier. Het leven van papier en karton eindigt dus niet na het gebruik. De papierketen is zo een pionier in de circulaire of kringloopeconomie: in Europa wordt liefst 72% papier en karton gerecycleerd. Slechts 20% kan niet gerecycleerd worden: mensen houden immers ook papierproducten bij (boeken, foto’s, kranten …) en bepaalde papiersoorten, zoals toiletpapier en tissues, kunnen meestal niet worden gerecycleerd. Wil je meer weten over het circulaire karakter van papier? Lees dan hier meer.

Hout is 100% hernieuwbaar. Om papierpulp te maken gebruikt men hoofdzakelijk uitdunningshout dat verwijderd wordt om de groei van de beste bomen te bevorderen. Die uitdunning is nodig om te zorgen dat bossen gezond en productief blijven. Dat is trouwens ook belangrijk voor het klimaat: de uitdunning bevordert de groei van de bomen en hun absorptie van CO2, terwijl op de vrijgekomen ruimte in het bos nieuwe bomen worden aangeplant die ook via fotosynthese CO2 opnemen. Daarnaast worden bijproducten van houtzagerijen zoals houtchips gebruikt. De boomstammen zelf zijn meestal bestemd voor onder meer de bouwsector of voor de productie van meubels en paletten. In Europa wordt slechts 13% van het uit bossen gewonnen hout gebruikt voor de papier- en kartonproductie. Nog meer weten over de relatie tussen bosbeheer en papier? Neem dan zeker hier een kijkje.

Ruim de helft van de papiervezels bestaat uit oud papier. Maar omdat houtvezels maar twee tot vijf keer hergebruikt kunnen worden, voegt men ook regelmatig nieuwe vezels toe aan de productiecyclus. Deze nieuwe vezels zijn nodig om de kwaliteit van papier te kunnen garanderen. Lees hier meer over dit proces.

De papierketen slaagde erin door verstandig energie- en grondstoffenverbruik en innovatie haar ecologische voetafdruk fors te verkleinen. De voorbije twintig jaar kon de Europese papierketen haar CO2-uitstoot met 24% doen dalen. Dat is mee te danken aan de inzet van biomassa, die vandaag goed is voor 60% van de energie voor de productie van pulp en papier; 33% wordt door aardgas geleverd. Steenkool (3%) en stookolie (4%) worden nog amper gebruikt. De papierbedrijven produceren ruim de helft van de energie voor de papierproductie zelf op hun sites. Dankzij al deze inspanningen komt het gemiddelde verbruik van 125 kg papier per persoon per jaar neer op een uitstoot van 84 kg CO2, evenveel als een autorit van Brussel naar Parijs en terug. Voor de productie van een ton papier is nu 56% minder water nodig dan dertig jaar geleden. Lees hier meer over de ecologische voetafdruk van papier.

Ook digitaal heeft een ecologische voetafdruk. Er worden zeldzame en niet-hernieuwbare grondstoffen aangewend voor de productie van elektronisch materiaal. Het energieverbruik van datacenters is verdrievoudigd sinds het jaar 2000. Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom en groeit per jaar 3 keer sneller dan de totale afvalstroom. Net zoals voor papier moet ook met digitale producten duurzaam en verstandig omgesprongen worden. Lees meer hierover in de brochure Feiten en Mythes over Papier.

Papier en karton zijn onmisbare, duurzame en veilige verpakkingsmaterialen voor de meest diverse producten. Zo wordt voedsel langer bewaard, minder verspild en in optimale omstandigheden tot bij ons vervoerd. Bovendien wordt het overgrote deel van deze verpakkingen opgehaald, gesorteerd en gerecycleerd tot nieuwe verpakkingen. Meer over het belang van papieren en kartonnen verpakkingen lees je hier.

Papier en digitaal zijn erg complementair. Papier is een sterk bindmiddel tussen mensen. Het is laagdrempelig en heeft een hoge intuïtieve en emotionele impact. Zelfs in deze digitale tijden drukken veel mensen en bedrijven nog digitale documenten af op papier. Het gebruiksgemak van papier blijft onovertroffen omdat het tastbaar, herkenbaar en makkelijk is. Daarnaast tonen boodschappen op papier sterke betrokkenheid tussen verzender en ontvanger. Hier lees je meer over de kracht van papier.

Jong en oud lezen graag op papier. Het geheim van papier als informatiedrager zit in de mix van “mentale wegwijzers” die structuur brengen in wat je leest, samen met tastbare herkenningspunten. Gedrukte informatie trekt onze aandacht als ‘traag’ medium en biedt ruimte voor diepgang, inzicht en reflectie. Kranten, magazines en boeken zijn bovendien het beste wapen tegen fake news. Veel consumenten zijn erg bezorgd over de toenemende desinformatie. Met de opkomst van fake news zijn mensen meer dan ooit op zoek naar betrouwbare informatie. Internationaal onderzoek wijst uit dat ze daarvoor vooral vertrouwen op een papieren magazine of krant, onder meer omwille van de duiding bij het nieuws. Ruim 60% vreest voor correcte verslaggeving als kranten zouden verdwijnen. Ontdek hier meer over papier als communicatiemedium.