Zo prikkelt papier alle zintuigen

Als tastbare drager van teksten, tekeningen, afbeeldingen en kunst prikkelt papier onze zintuigen. We voelen het papier, zien de tekst, de opmaak en de foto’s. We horen de omslaande pagina en ruiken het papier of de inkt. Papier beroert ook onze verbeelding en heeft net als de ongrijpbare vijfde smaak umami een dimensie die onze klassieke zintuigen overschrijdt.

Onovertrefbaar expressiemiddel

Papier kent als vorm van expressie zijn gelijke niet wat betreft de sensibiliteit en intimiteit die het uitdraagt. Naast de vele vormen van beleving brengt papier ook door veel mensen gekoesterde rustmomenten.

“Papier is een van die vroegste dragers van artistieke expressie, bezit binnen de creatie een bijzondere aantrekkingskracht. Ik ken geen materiaal waarnaar zo spontaan wordt gegrepen zoals naar papier op het moment van de intuïtieve ingeving van een gedachte, bij het overbrengen van een eenvoudige boodschap of mededeling en bij het oriënteren ervan naar een voorstelling toe. […] Ondanks zijn schijnbare fragiliteit is papier een krachtig en oersterk materiaal. En toch behoudt het een betrokkenheid zowel met de maker als met de kijker door de manier waarop het, door zijn vergankelijkheid dan, samen met hen oud wordt. In die zin hou ik van papier als expressiemiddel van kunst. Het is onovertrefbaar in zijn sensibiliteit en de intimiteit die het uitstraalt.”

– Jan Hoet

Cultureel prikkelt papier, als drager van teksten, tekeningen en kunst, onze zintuigen met een waaier aan belevenissen én brengt het rust in ons drukke bestaan. 7 op 10 vinden het belangrijk om te deconnecteren door te lezen.

Sociaal zorgt het bos, naast haar economische functie als hernieuwbare grondstof voor papier, voor gezonde recreatie voor jong en oud.

Bron van rust

Papier en duurzaam bosbeheer gaan hand in hand. Het bos is immers als bron van hernieuwbare grondstof onlosmakelijk met papier verbonden. Daarom investeert de papierketen in een duurzame relatie met het bos zodat het als ecosysteem naast haar economische functie ook andere menselijke behoeften, zoals nood aan ontspanning en rust, optimaal kan beantwoorden.