Nieuwsbrief 6

Welkom bij de nieuwsbrief van Papier.be!

Papier.be gaat de feestdagen in met de publicatie van het laatste nieuws uit de papierketen. In deze editie vertellen we u meer over onze krachtige online campagne tegen greenwashing waarin we de nadruk leggen op de juiste communicatie over de milieu-impact van papier. We introduceren de lancering van onze “Papier doet ademen?” campagne. Met deze nieuwe campagne wordt de veelzijdigheid van papier en haar rol in ons dagelijks leven benadrukt.

Ook komen verschillende initiatieven aan bod die elk vanuit een andere insteek een boeiend aspect van papier belichten. Zo leest u het positieve nieuws voor bewoners die wel reclamedrukwerk willen ontvangen en over de trots van Belgische bodem, Elep, die zichzelf de eerste duurzame enveloppenproducent in Europa mag noemen. U ontdekt ook dat de meerderheid van de lezers niet geïnteresseerd is om magazines digitaal te lezen en dat daarnaast steeds meer leraren en experts pleiten voor de terugkeer van leren met pen en papier. Wallonië volgt het voorbeeld van Frankrijk en stopt met printen van kassabonnen, Vlaanderen onderzoekt nog de milieuwinst.

We stellen een nieuwe aflevering van Paper Talks voor, waarin we de duurzame relatie tussen papier en milieu bespreken samen met Tatjana Raman, Head of media intelligence bij bpost en Jo van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet. Ook is er een nieuwe samenwerking met printspecialist Larah Lezy voor de aanvulling van ons lespakket ‘Papier en maatschappij’. Larah Lezy neemt ons in een video mee in haar zoektocht naar de rol van papier in ons dagelijks leven. 

Veel leesplezier!
Firmin François & Marc Van den Eynde – Papier.be

Papier.be lanceert campagne tegen greenwashing
Papier.be gaat de strijd aan tegen greenwashing door de nadruk op de juiste communicatie over de milieu-impact van papier te leggen. Met feiten uit de papierketen, wil Papier.be de Belgische consumenten op de juiste manier informeren dat papier en haar afgeleide producten tot de meest duurzame producten behoren.
Meer info
Groen licht voor de ja/ja sticker!
Goed nieuws voor de ja-ja-sticker! Febelgra heeft met succes samengewerkt met belanghebbende partijen en het kabinet van minister Zuhal Demir om greenwashing tegen te gaan. De Vlaamse regering heeft uiteindelijk besloten om het reglement over de ja-ja-sticker in te dienen in Vlarema 9 (Vlaams reglement voor duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen; versie 9) vanaf 1 januari 2025, waarmee Febelgra een positieve impact op reclamedrukwerk en ongeadresseerde pers verwacht, en dit voor minstens 2 jaar.
Meer info
Papieren kassabonnen verdwijnen in Wallonië, zal Vlaanderen volgen?
Na Frankrijk heeft Wallonië in augustus een einde gemaakt aan papieren kassabonnen. Vlaanderen onderzoekt eerst de daadwerkelijke milieuvoordelen van deze maatregel. De voorganger, Frankrijk, reikt sinds 1 augustus geen papieren kassabonnen meer aan, maar biedt een alternatief, namelijk elektronische kassabonnen. Papier.be roept op tot waakzaamheid voor misleidende milieuargumenten in dit debat.
Meer info
Elep is trots als eerste duurzame enveloppen producent in Europa
Trots is een understatement. Met het Europees Ecolabel voor enveloppen, is Elep sinds 2016 de eerste duurzame enveloppenproducent van Europa. Dit gaat niet onopgemerkt! Ze kregen het Champion-certificaat uitgereikt door de Verenigde Naties.
Meer info
Papier.be start campagne ‘Papier Doet Ademen?’ over cruciale rol van papier
Papier.be heeft op 6 december de campagne “Papier doet ademen?” gelanceerd. Met de nieuwe campagne wordt de veelzijdigheid van papier en haar rol in ons dagelijks leven benadrukt en spoort het mensen aan om na te denken over de cruciale rol die papier op socio-cultureel, maatschappelijk en ecologisch vlak.
Meer info
Filmpje met influencer Larah Lezy maakt jongeren wegwijs in duurzaamheid papierketen
GoodPlanet heeft al eerder samen met Papier.be de handen in elkaar geslagen voor het ontwikkelen van het lespakket ‘ Papier en Maatschappij’. Voor dit pakket hebben ze samen iets nieuws toegevoegd, namelijk: een informatief filmpje met Larah Lezy en een extra gratis oefening. Lees hier meer over!
Meer info
Nieuwe Paper Talk: duurzaam samenspel tussen papier en digitaal
Paper Talks verwelkomt nieuwe gasten! Tatjana Raman en Jo Van Cauwenberge bespreken de duurzame relatie tussen papier en milieu. Bekijk op onze website de voorgaande afleveringen.
Meer info
Lezen en schrijven op papier leert beter dan digitaal
Goed nieuws voor de papierketen: Er is steeds meer aandacht voor het lezen en schrijven op papier. Experts en docenten merken op dat het handschrift en het begrijpend lezen van kinderen steeds meer achteruit gaat sinds de digitalisering van het lesmateriaal. Een goed voorbeeld van deze stagnatie is in Zweden te zien. Ze constateren namelijk dat het minderen van de schermtijd de basisvaardigheden bevordert.
Meer info
Onderzoek wijst uit: magazinelezers geven voorkeur aan gedrukte versie
Al vijftien jaar is digitalisering in opmars op de krantenmarkt, maar deze trend dringt niet door in de magazinemarkt. Uit onderzoek van DPG Media blijkt dat een aanzienlijk deel van de magazinelezers simpelweg niet geïnteresseerd is in de digitale variant. De meerderheid geeft de voorkeur aan de gedrukte versie.
Meer info