Papieren kassabonnen verdwijnen in Wallonië, zal Vlaanderen volgen?

Wallonië heeft sinds augustus jl. de wetgeving om geen papieren kassabonnen meer uit te printen. De wetgeving is ter ondersteuning van het ‘Zero Waste ‘ besluit dat in maart jl. is goedgekeurd. In het besluit staat dat retailers alleen papieren kassabonnen mogen uitprinten als consumenten hier specifiek naar vragen. Hiermee volgt Wallonië onze zuiderbuur Frankrijk.

In Frankrijk verdwijnen papieren kassabonnen steeds meer. Het is een maatregel dat in de AGEC (antigaspillage pour une economie circulaire) wet staat. De minister van ecologie verantwoordt deze maatregel door het onder milieuproblemen te plaatsen. Toch geeft het collectief Green IT aan dat een digitale kassabon meer CO2-uitstoot dan een geprint kassabon.

Gazet van Antwerpen schrijft dat De Vlaamse minister Zuhal Demir aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij  (OVAM) heeft gevraagd te onderzoeken hoeveel milieuwinst zo een maatregel zou opleveren. Ondertussen bieden verschillende retailers alternatieven aan hun consumenten. Zo biedt Delhaize sinds januari 2022  via zijn app de optie om de kassabonnen digitaal te ontvangen. Meer retailers volgen met hetzelfde initiatief. Hiermee zou Delhaize 162 ton papier besparen, maar of het digitale initiatief milieubewuster is dan het printen van papieren kassabonnen moet nog blijken.

 

Bron: