Papier.be blaast 30 kaarsjes uit: in gesprek met Firmin François en Marc Van den Eynde

In 1992 zag Paper Chain Forum het levenslicht als platform dat zowat alle actoren in de papierketen verenigde om te communiceren over papier en milieu. Dertig jaar en een naamsverandering later staat Papier.be er sterker dan ooit met proactieve communicatie en informatie over de ecologische, maatschappelijke en socio-culturele rol van papier in de samenleving. Broodnodig, want vandaag begeven we ons immers in een gedigitaliseerde wereld waarin de relevantie van papier vaak in vraag wordt gesteld. Voorzitter Firmin François had samen met Honourary Board Member Marc Van Den Eynde een gesprek met WE MEDIA over de evolutie en toekomst van de papierketen.

Papier wordt vandaag voor veel verschillende doeleinden ingezet. Hygiënisch papier staat steeds meer op de voorgrond door de toenemende aandacht voor gezondheid. De oplages van boeken kenden even een neerwaartse trend, maar door de coronapandemie lijkt het tij gekeerd te zijn.

Papier blijft ondanks het digitale tijdperk sterk vertegenwoordigd. Beide heren erkennen een belangrijke complementariteit tussen print en digitaal, al beschikt papier over troeven waaraan digitale alternatieven niet kunnen tippen. “Mensen hebben nood aan rust, willen zelf beslissen of ze iets bekijken of niet. Papier is respect voor de lezer. Je leest wanneer je wil.” Hiermee verwijst het duo naar de vluchtige digitale notificaties die niet altijd op diepgaande aandacht van de lezer kunnen rekenen.

En welke rol heeft papier nog in de toekomst? De toekomst is volgens hen best rooskleurig. Zo valt op dat studenten anno 2022 massaal terugvallen op papier. Jongeren lijken dus papier mee te loodsen naar de toekomst.

Bron: https://wemedia.be/nieuws/papier-is-respect-voor-de-lezer/