Waarom bomen rooien goed is voor het bos

In de parken Hof ter Welle en Hof ter Saksen in Beveren staan sinds 2008 geboortebossen. Ouders kunnen er een boom planten als symbool voor hun pasgeboren baby. Het gemeentebestuur liet recent weten dat ze bomen zouden rooien in de twee geboortebossen. Dat is nodig om het bos te doen groeien: “De geboortebossen bestaan ook uit normale bomen. Het zijn die bomen die we gaan kappen en niet de geboorteboompjes.”

De reden waarom sommige bomen worden gerooid, is om de bossen gezond te houden. “We doen dat om zwakkere boomsoorten meer kans te geven in de bossen zodat ze kunnen uitgroeien tot mooie, volle bomen. Het hout van de gerooide bomen gaan we ook niet afvoeren, maar blijft in de bossen liggen. Zo komt er dood hout in het bos, en dat is goed voor de bodem. Bovendien kunnen we daarna de geboortebossen ook uitbreiden.”, aldus Filip Kegels, schepen van de gemeente Beveren.

De gemeente plaatst infoborden in de geboortebossen, om bezoekers uit te leggen waarom er bomen worden gerooid en over welke bomen het gaat.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/24/beveren-kapt-bomen-in-geboortebossen-maar-de-geboorteboompjes/