Papier.be en GoodPlanet lanceren lespakket over duurzame relatie tussen milieu en papier

Interactieve lessen dompelen jongeren speels onder in de wereld van papier en karton.

We koesteren meer dan ooit het milieu en willen het klimaat beschermen. Het in stand houden van het ecosysteem van onze bossen speelt hierbij een cruciale rol. Tegelijk blijft het hout uit diezelfde bossen de grondstof voor ons papier. Omdat het gewonnen wordt uit resthout van duurzaam bosbeheer, is papier wel degelijk planeetvriendelijk. Maar hoe leg je dit uit aan de kritische Generatie Z-jongeren? Papier.be en GoodPlanet Belgium slaan de handen in elkaar om deze vragen te beantwoorden met een reeks interactieve lespakketten over de duurzame relatie tussen milieu, mens en papier. Het eerste pakket in een reeks van drie is nu kosteloos beschikbaar op www.papier.be. De volgende edities volgen later dit jaar.

In het nieuwe lespakket ‘Papier en Milieu’ van Papier.be en GoodPlanet volgen jongeren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs het traject van de papierketen met laagdrempelige werkvormen en tools zoals quizzen, relatiecirkels en wist-je-datjes. Zo raken ze op een speelse manier wegwijs in de duurzame relatie tussen papier en milieu en worden ze uitgenodigd om met de nodige achtergrondkennis in conversatie te gaan over de rol van papier in een wereld in verandering. De boeiende lespakketten kaderen perfect in de leerplannen en laten leerkrachten uit het secundair onderwijs en jeugdorganisaties toe om heel wat vakoverschrijdende en vakspecifieke eindtermen te realiseren.

Kelly De Leuze, programmacoördinator circulaire economie bij GoodPlanet, licht toe: “Het educatief pakket ‘Papier en Milieu’ bevat zowel een luik voor leerkrachten als voor leerlingen. Via leuke online modules, ook toegankelijk via QR-codes, kunnen leerlingen uit de tweede en derde graad zelfstandig kennis ontdekken en verwerken. Leraren krijgen met enkele klikken online kosteloos toegang tot het educatief pakket. Dat bestaat uit verschillende werkvormen en educatieve tools die hen ondersteunen om de lesonderwerpen in de praktijk te realiseren.

Initiatiefnemer Marc Van den Eynde van Papier.be besluit: “We zijn met dit lespakket niet aan ons proefstuk toe. We lanceerden met GoodPlanet eerder al lespakketten en onderwijsinitiatieven over de duurzame relatie tussen papier en milieu. Als vzw die de Belgische papierketen vertegenwoordigt willen we zo bijdragen tot een beter begrip van de rol van papier in ons leven.”

Meer informatie over het lespakket via deze link: https://www.papier.be/nl/educatief/