Voor het eerst FSC-certificatie van publieke bossen in Wallonië

Voor het eerst krijgen er publieke bossen in Wallonië de FSC-certificatie. Het gaat om de gemeentelijke bossen van Bièvre en Vresse-sur-Semois, die samen meer dan 10.000 hectare in beslag nemen in het zuidwesten van België. De vraag naar de certificatie werd vorig jaar op initiatief van beide gemeenten opgestart.

 

Met de FSC-certificatie willen Bièvre en Vresse-sur-Semois tegemoet komen aan de vraag naar FSC-gecertificeerd hout van Belgische en Franse bedrijven. Het initiatief wordt alvast goed onthaald door heel wat ondernemers. “Dankzij het initiatief van deze twee gemeentes, zal het aanbod FSC-gecertificeerd hout in Wallonië eindelijk toenemen. Als FSC-gecertificeerd bedrijf willen we immers over meer FSC-gecertificeerd hout kunnen beschikken om aan de grote vraag van onze klanten te voldoen”, zegt Burgo Ardennes, papiermaker uit Virton. FSC hoopt dat ook andere Waalse gemeenten zullen volgen en de certificatie voor hun bossen zullen aanvragen.

 

Nieuwe PEFC-normen

 

Het in Wallonië bekende PEFC-certificaat is op haar beurt aan vernieuwing toe. In april werden de nieuwe normen voor duurzaam bosbeheer goedgekeurd voor de Waalse bossen met het PEFC-certificaat. De nieuwe normen worden van kracht in september 2022 en gelden voor een periode van zeven jaar.

 

Bron: https://grafisch-nieuws.knack.be/grafisch-nieuws/fsc-certificeert-ruim-10-000-hectare-bos-in-wallonie/article-normal-1858585.html en https://grafisch-nieuws.knack.be/grafisch-nieuws/pefc-belgium-kondigt-nieuwe-normen-aan-voor-waalse-bossen/article-normal-1867523.html