Bosbouw is een goede zaak voor het milieu

Er bestaan veel misverstanden rond bosbeheer. Het ONF (Office National des Forêts) wil hieraan een einde maken, omdat de exploitatie en een dynamisch beheer essentieel is en bijdraagt tot de goede gezondheid van het bos. Bij een goed bosbeheer regenereren de bomen voortdurend. De boswachter oogst niet meer dan het bos produceert. Elke houtoogst wordt bovendien uitgevoerd binnen een strikt kader: dat van duurzaam en rationeel bosbeheer. Om tot uitdunnen over te gaan, moet de boswachter kunnen verzekeren dat de vernieuwingscapaciteit van het bos en het kwetsbare evenwicht van de fauna en de flora niet verstoort wordt.

 

Het ONF herinnert eraan dat bomen een deel van de in de atmosfeer aanwezige koolstof absorberen en bijdragen tot de bestrijding van de opwarming van de aarde. De voorwaarde is dat de bomen gezond en ziektevrij zijn. En als deze weg worden gehaald, blijven de houtproducten CO2 opslaan.

 

Goedgekeurde milieu- en veiligheidsmaatregelen

 

Het ONF heeft de milieu- en veiligheidsmaatregelen van het CNPEF (Cahier National des Prescriptions d’exploitation Forestière) toegepast. Dit referentiedocument is goedgekeurd door de certificeringsinstanties PEFC en FSC, waarbij het ONF is aangesloten. Zo
worden de bossen in Frankrijk, die door het ONF uitgebaat worden, beheerd met respect voor de natuur en duurzame ontwikkeling.

 

Bron: https://www.onf.fr/vivre-la-foret/+/13fc?fbclid=IwAR0D2JRitNXfRxUa1ouAmKQXGecW9djmZwUzZ75vuti1g7_j1j1JvXXm_t8