Nieuw lespakket Papier.be en GoodPlanet maakt jongeren wegwijs in de verwevenheid tussen papier en maatschappij

Papier is alom tegenwoordig in ons dagelijks leven, thuis, op het werk, in onze vrije tijd en de publieke ruimte. Het maakt deel uit van onze cultuur. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar jongeren die vandaag opgroeien in een hoog technologische digitale wereld staan hier weinig bij stil. Papier.be en GoodPlanet Belgium slaan daarom opnieuw de handen in elkaar en lanceren een ​ interactief lespakket over papier en onze samenleving. Het is het tweede lespakket van een driedelige reeks en is kosteloos beschikbaar op www.papier.be. De volgende en laatste editie volgt eind dit jaar.

Met het tweede lespakket brengen Papier.be en GoodPlanet jongeren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs kennis bij over de rol van papier in onze samenleving. Door middel van laagdrempelige werkvormen en praktische materialen raken jongeren op een speelse manier wegwijs in de wereld van papier. ​ Educatieve werkvormen zoals een touwdiscussie, World-Café en online modules zoals Flip nodigen hen uit om de rol van papier in ons dagelijks leven onder de loep te nemen en moedigen de jongeren daarnaast ook aan om in dialoog te gaan met elkaar over dit onderwerp.

Naast een luik voor de leerlingen, bevat het pakket ook een deel voor leerkrachten. Met enkele klikken krijgen leerkrachten online kosteloos toegang tot de verschillende werkvormen van het pakket die hen ondersteuning bieden om de lesonderwerpen in de praktijk te organiseren. Bovendien kadert het lespakket perfect in de leerplannen, wat de leerkrachten uit het secundair onderwijs toelaat om heel wat vakoverschrijdende en vakspecifieke eindtermen te realiseren. De meeste werkvormen zijn laagdrempelig en hierdoor ook toegankelijk voor het jeugdwerk.

Kelly De Leuze, Programmacoördinator Circulaire Economie bij GoodPlanet, licht toe: “Het luik voor de leerkrachten bevat de nodige lesfiches en biedt aangepaste materialen om in de klas te werken én te filosoferen over de aanwezigheid en rol van papier in ons leven. Het voordeel van de verschillende hulpmiddelen is dat leerkrachten zelf de keuze krijgen om een les voor te bereiden van 50 minuten of toch te gaan voor enkele kortere interactieve sessies van 10 tot 35 minuten. De leerlingen krijgen dan weer de kans om verschillende mini-experimenten met papier uit te voeren, zowel on- als offline alsook in interactie te gaan met elkaar via groepswerken.”

Initiatiefnemer Marc Van den Eynde van Papier.be besluit: “We zijn ontzettend trots op dit nieuwe lespakket. Als vertegenwoordigers van de Belgische papierketen vinden wij het belangrijk om de samenleving en vooral ook onze jongeren te informeren over de rol die papier in hun leven speelt. Zo lanceerden we samen met GoodPlanet al eerder lespakketten en onderwijsinitiatieven over de duurzame relatie tussen papier en milieu. We hopen in de toekomst nog veel mooie, educatieve samenwerkingen op poten te zetten.” ​ ​

Meer informatie over het lespakket via deze link: https://www.papier.be/nl/educatief/