Gezonder met papier

Wetenschappers hebben ontdekt dat het drogen van je handen met luchtblazers meer nevel produceert dan wanneer je ze droogt met papieren handdoeken. Het risico op besmetting van handdrogergebruikers door spetters is tien keer hoger bij het gebruik van luchtblazers dan bij het gebruik van papieren handdoeken. Ook de besmetting van andere gebruikers van de toiletten is veel groter bij elektrische handdrogers.

De resultaten hebben belangrijke gevolgen voor de hygiëne in openbare toiletten. Handen drogen is een essentiële stap om optimale handhygiëne te waarborgen. Het helpt om microben die na slecht handenwassen op de handen achterblijven te verwijderen en zo de verspreiding van infecties in de maatschappij te verminderen.

Het onderzoek werd eerder dit jaar uitgevoerd door een team van het Leeds Institute of Medical Research van de Universiteit van Leeds, VK & de afdeling Microbiologie van het Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, VK. Deelnemers van het onderzoek droogden hun handen met behulp van een luchtblazer of papieren handdoeken en droegen gezichtsmaskers om het risico van het inademen van virussen te meten. Bij gebruik van luchtdrogers werd 89% van de maskers besmet met virussen – vergeleken met 29% van de maskers bij gebruik van papieren handdoeken.