Energieslurpende digitalisering niet langer verzoenbaar met klimaatdoelstellingen

De datacenters van grote techbedrijven zoals Amazon en Google verbruiken momenteel bijna een vijfde van de totale stroom in Ierland, en dit aandeel kan binnen enkele jaren naar een derde groeien. Dit heeft geleid tot rechtszaken van burgers en NGO’s, die stellen dat de groei van deze energie-intensieve faciliteiten onverenigbaar is met de klimaatdoelstellingen van het land. Deze situatie ontkracht nogmaals de claim van veel nutsbedrijven dat digitaal duurzamer is dan papier. Beide hebben duidelijk een ecologische voetafdruk en moeten bewust worden geconsumeerd.

Consumentenverantwoordelijkheid

Consumenten kunnen bijdragen aan het verminderen van hun digitale energieverbruik door bewuster om te gaan met hun ecologische voetafdruk. AI-toepassingen zoals ChatGPT verbruiken veel meer energie dan traditionele zoekmachines. Vaak kunnen eenvoudige oplossingen, zoals het raadplegen van Wikipedia in plaats van een AI-chatbot, al een verschil maken. Ook papier is een goed alternatief voor digitale overconsumptie, vooral voor folders, documenten of facturen die men voor langere tijd wil bewaren of inzien.

Naar een groene toekomst

Het is duidelijk dat de digitale industrie voor de uitdaging staat om duurzamer om te springen met energie. Een beperking van de datacenters is geen oplossing, omdat het de innovatie en de vele voordelen die digitaal met zich meebrengt zou beknotten.  De Ierse minister van Milieu en Klimaat pleit er daarom voor dat toekomstige datacenters uitsluitend op CO2-neutrale energiebronnen draaien, wat zowel milieuvriendelijk als kostenbesparend is. De digitale industrie kan hierbij een voorbeeld nemen aan de papierketen, die fors investeert in het verduurzamen van haar energieverbruik via biomassacentrales, maar ook door haar productieprocessen te verduurzamen.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/06/18/datacenters-slurpen-nu-zoveel-stroom-in-ierland-dat-er-rechtszak/