De impact van papier op ons welzijn en geluk

Het is geen mythe: papier biedt niet alleen ontspanning, maar speelt ook een essentiële rol in ons dagelijks welzijn en geluk. Het gevoel van papier tussen je vingers, het zachte ruisen van omslaande pagina’s, biedt een unieke vorm van ontspanning en tevredenheid die moeilijk te evenaren is met digitale alternatieven.

Deze positieve impact wordt verder versterkt doordat het lezen op papier ons een rustige en ongestoorde omgeving biedt, vrij van digitale afleidingen. Onderzoek toont ook aan dat het lezen van gedrukte teksten ons brein op een andere manier activeert dan digitale teksten. Het helpt ons beter te focussen en te begrijpen wat we lezen. Verder betrekt papier al onze zintuigen bij het leesproces waardoor een meeslepende ervaring ontstaat die stress vermindert. Papier kan zelfs een helend effect hebben.  Zo heeft onderzoek aangetoond dat patiënten in ziekenhuizen minder pijn ervaren na het volgen van kunstworkshops.

De essentie van papier reikt dus veel verder dan het simpelweg overbrengen van informatie; het draagt actief bij aan ons welzijn en geluk door het bevorderen van rust, verbondenheid, en een dieper gevoel van voldoening.

Dit artikel is opgesteld in het kader van een campagne van de Indrukmakers van Febelgra.

Bron: https://www.indrukmakers.eu/blog/papier-boven-pixels-hoe-draagt-drukwerk-bij-aan-ons-welzijn-en-geluk